Източник и снимка: Пресцентър на Омбудсмана на Република БългарияОмбудсманът Диана Ковачева изпрати

...
Източник и снимка: Пресцентър на Омбудсмана на Република БългарияОмбудсманът Диана Ковачева изпрати
Коментари Харесай

Омбудсманът към просветния министър: Задължителна предучилищна за 4-годишните - да, но без такси

Източник и фотография: Пресцентър на Омбудсмана на Република България

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати през днешния ден рекомендация до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с искане да отпадне таксата за хранене за децата, включени в наложителното предучилищно обучение. 

В понеделник министър Вълчев разгласи, че упоритостта на просветителното ведомство е за въвеждане на наложителна детска градина и за 4-годишните деца. В момента тя е наложителна за 5 и 6-годишните. Намеренията на МОН са до два месеца да бъдат създадени съответните законодателни промени в просветния закон, тъй че те да влязат в действие от новата образователна 2020/2021 година

„ Финансовата тежест на таксите за посещаване на детска градина е тематика, която надълбоко вълнува родителите в България и затова редовно участва в моята работа като омбудсман. Във връзка със наложителното предучилищно обучение за децата на възраст 5-6 години насочих редица рекомендации, в които показах, че е належащо да отпадне таксата, която се заплаща за храната на децата. Установих, че размера на тези такси за храна е  друг за цялата страна. Както знаете има към този момент много общини в България, които са взели решения за отпадане на таксите, като още веднъж наблягам, че и тази процедура е доста друга и за жалост неустойчива. Това постанова приемане на универсално национално решение за възнаграждение на таксите за хранене, с което освен ще се поддържат родителите, само че страната на процедура ще влага в ранното детско развиване и в предучилищното обучение, както и ще се поддържат българските общини и ще се подсигурява еднакъв достъп на всички деца до детски заведения “, написа в рекомендацията на омбудсмана до просветния министър. 

Доц. Ковачева отбелязва, че решението за въвеждане на наложително предучилищно обучение за четиригодишните деца е отговорно и е значима политика за ранното детско развиване. Тя може да реши редица проблеми, измежду които отпадане от учебно заведение на децата, обсегът им в предучилищно обучение,  навременна поддръжка за работещите родители и опция да се върнат на трудовия пазар, проучване на български език от децата, за които той не е майчин и др. 

Омбудсманът слага и няколко въпроса, които се слагат от родители,  жители и организации до институцията:

Как ще бъде готова системата, с цел да поеме децата на четири години в наложителна форма на предучилищно обучение, като това включва освен материалната база, само че и техническата, човешките  запаси и най-важният въпрос каква ще бъде програмата за обучение на децата и по какъв начин тя ще отговори на развиването на децата на тази възраст?

Какви са резултатите от пилотното въвеждане посредством план на наложителното предучилищно обучение на четиригодишните деца?

Има ли към този момент визии и решения за обезпечаване на достъп до различни форми за развъждането и образованието на децата: независима форма на образование, образование в домашна среда, наставнически кооперативи и други? 

Как ще бъдат обезпечени благоприятни условия за валидиране и узаконяване на знанията и уменията, получени от децата, отвън детските заведения за предучилищното обучение?

Във връзка с въвеждане на наложителното предучилищно обучение на четиригодишните деца има ли опасности от  закриване на яслени групи по отношение на дефицита на материална база в огромните градове?

Обмисля ли се въвеждането на наложителни стандарти за съставените елементи на социално-педагогическа среда в предучилищните заведения – вътрешен интериор, материали за игра и за действия? 

Какви ще бъдат стандартите за броя на децата в групата на четиригодишните, с цел да има опция да се приложи индивидуализиран метод към всяко дете?

Планирани ли са действителни вложения в човешкия запас, който е нужен за ранното детско развиване и най-много за предучилищното обучение на четиригодишните деца?

„ За мен като омбудсман е значимо, Вие като министър на образованието и науката, да отворите и да гарантирате необятен спор по тези тематики, включвайки всички заинтригувани страни “, завърша омбудсманът Диана Ковачева. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 CollectoRitioner (преди 2 минути) Рейтинг: 4595 | Одобрение: -10355 Нека да има такси! Безплатен обяд няма! A COLLECTIONER OF RARE ARTEFACTS/OBJECTS (PAINTINGS, ANCIENT ASIAN SWORDS) AND A COLLECTOR OF ENVY. Напиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР